
Wil je gelukkig zijn?
Geluk een einddoel?
Soms koppel je gelukkig zijn aan een verlangen, een einddoel. Dan maak je je geluk afhankelijk van iets en dat is niet handig. Voor veel mensen is huisje boompje beestje en een mooie auto het idee om gelukkig te zijn. En een lieve partner natuurlijk. En het is enorm fijn om die droom te bereiken en van te kunnen genieten. Een veilige basis voelt prettig. Maar brengt het je een diep geluk? Waarschijnlijk gaat er op een gegeven moment gaat er iets knagen en wil je meer. Je stelt een nieuw doel en als je dat bereikt hebt wil je weer meer. Het is een soort maakbaarheids idee of gewoon een onrust die zorgt dat je op zoek blijft.
De kloof
Een ander probleem is de kloof tussen je diepere verlangen en de werkelijkheid. Als je iets wilt in je leven en het elke keer niet bereikt. Een carriere, een baan, etc. Dat kan een enorme frustratie geven. Dan kom je op wat professor Dirk de Wachter noemt ‘de kunst van ongelukkig zijn’. Het accepteren dat de kloof pijn kan geven en het focussen op de weg in plaats van op het doel. Kun je genieten van de weg?
Je kunt niet gelukkig worden, je kunt het wel zijn
De weg
Geluk en werkelijk genieten zou een gevolg kunnen zijn van je aandacht richten. Dat kun je elk moment doen. Het meer focussen op de weg, alleen een richting in gedachten. Het leven kan je een heel andere kant op sturen.
De echte voldoening komt van je relatie met mensen, iets kunnen betekenen, een kleine bijdrage leveren aan een beetje betere wereld. Een dieper verlangen heeft daar altijd mee te maken. En het sluit altijd aan bij de gaven en talenten die je van nature al hebt maar mogelijk bent vergeten of niet waardeert.
Gaven
Onze belangrijkste gave als mens is de liefde. Vriendelijkheid en compassie uitstralen kunnen we allemaal met een beetje oefening. En meestal hebben we nog meer gaven die we van onszelf niet goed zien. Goed kunnen aanvoelen en luisteren, mensen op hun gemak stellen dat gaat bij mij bijvoorbeeld vanzelf. Je hoeft er echt niet veel voor te doen om een positief effect op je omgeving te hebben. Geef het door en vertrouw in een positief domino effect.
Oude ziel?
Als je een oude ziel bent dan ervaar je zeer waarschijnlijk een grote kloof tussen verlangen en werkelijkheid. Die kan soms zelfs ook tot lichamelijke klachten en pijn leiden. Vaak ben je je niet bewust dat daar een missie aan gekoppeld kan zijn. Namelijk de een om de wereld te helpen helen en naar een waardiger niveau te tillen. Dat dat mogelijk is heb je in het verre verleden dan al een keer meegemaakt. Dan ben je samen met anderen teruggekomen om te helpen met herstel. Dat kun je dat natuurlijk niet alleen. Er is veel oude kennis aanwezig en er zijn velen mee bezig.
Wat helpt
We houden onbewust veel van waar we naar verlangen tegen door over alles en iedereen een oordeel te hebben. Ook over ons zelf en hoe ons leven zou moeten zijn. Daar nodigt de maatschappij ons toe uit. Gebeurtenissen die ‘slecht’ zijn, mensen die ‘slecht’ zijn. Laat je oordeel weer varen, leef met volledige aandacht en sta open om te ontvangen. Dankbaarheid is de snelste weg naar geluk wordt wel eens gezegd. Het helpt je in elk geval open te staan om te ontvangen. Je verdient het, zeg ik ook tegen mezelf ;-).
Meer ervaren?
Wil je niet alleen over geluk lezen, maar het ook meer ervaren? Doe mee met de masterclass, kijk in de agenda voor de laatste datum.